Danmark er mit hjertehjem

23. september 2019

TEMA OM MIGRATION: Kjell fra det danske og frisiske mindretal i Sydslesvig fortæller i dette blogindlæg om sin beslutning om at flytte fra Tyskland til Danmark.

KMA'eren Kjell

Migration er flytning fra et sted til et andet. Jeg selv er migreret fra de geografiske områder man i dag kalder Tyskland, nærmere Nordfriesland i Slesvig-Holsten, til skønne Aalborg. Dengang, hvilket blot er 4 år siden, var jeg 20 år gammel.

 

Før jeg flyttede til Danmark

Men hvorfor i alverden flyttede jeg fra Tyskland til Danmark? Det havde forskellige årsager. Jeg har ikke blot været tysker i Tyskland. Jeg tilhører det danske mindretal i Sydslesvig, hvilket for mit vedkommende indebærer, at jeg gik på en dansk børnehave, danske skoler og at jeg var med til danske fritidsaktiviteter som FDF og et danske gymnastikhold i min hjemby Bredsted ved vestkysten. Så siden jeg var 3 år gammel, lærte jeg det danske sprog, den danske kultur og historie. Jeg lærte til dels sammen med børn der har tyske forældre som jeg, til dels med børn der udelukkende har danske forældre, til dels med børn der har både en dansk og en tysk forælder og så med børn deres forældre er ligesom jeg og mine klassekammerater: både dansk og tysk.

 

Da jeg flyttede nordpå

Denne kendsgerning, altså den at jeg er dansk og tysk, gør min migration interessant. For det første var der ret let at flytte fra Tyskland til Danmark, fordi jeg har et særlig tilknytningsforhold til Danmark. Efter et år i Danmark med studie kunne jeg allerede ansøge om permanent opholdstilladelse, hvilket jeg fik, derudover får jeg SU på lige fod med studerende der er danske statsborgere. Også sprogligt har jeg ikke haft store udfordringer i at flytte til Nordjylland. Nordjysk er stadig svært at vænne sig til, men hvad det angår står jeg foran de samme udfordringer som f.eks. en sjællænder eller sønderjyde der flytter nordpå.

 

Udfordringer?

Selvom det virker som en stor beslutning at flytte til et land man ikke er vokset op i, var jeg ikke et sekund i tvivl om, at det var den rigtige beslutning at flytte til Danmark. Og det er jeg stadigvæk ikke. Jeg drømmer om at tage tilbage til Sydslesvig for at kunne undervise på et af de to danske gymnasier syd for grænsen, men hvis det ikke bliver til noget, så bliver jeg boende i Danmark, for Danmark er mit hjertehjem. Det er lige meget om det Danmark, jeg taler om, ligger i de geografiske områder man kalder for Tyskland (Sydslesvig) eller Danmark. Hvilket også indebærer at jeg ikke kan forestille mig at bo i det tyske Tyskland, altså ikke i mindretallet.

 

Migration?

Selvfølgeligt er der en del der har ændret sig for mig da jeg flyttede til Danmark, men jeg tror det hænger sammen med at jeg flyttede i en anden by og ikke i en anden kultur. I bund og grund kan jeg godt sige, at jeg migrerede til Danmark, men blot uden de udfordringer man normalt kunne forbinde med den slags flytning. Danmark føles bare som et hjem.

Kjells profilbillede

Kjell er fra det danske mindretal i Sydslesvig og Kulturmødeambassadør hos Grænseforeningen.