Udgivelser og priser
Kulturmødeambassadørerne har i løbet af sin 10-årige levetid vundet flere priser og udgivet en række tekster. Se hvilke her.
Udgivelser
Danskerne findes i mange modeller - 15 portrætter af unge med bindestregsidentitet
Udgivelse: Frydenlund, 2021
Danskerne findes i mange modeller…
…og nogle af dem kan du møde i denne bog, hvor 15 unge med flere kulturer, sprog og nationale identiteter fortæller deres historie.
Nanke er vokset som del af det tyske mindretal i Sønderjylland, har gået i tysk skole, talt sønderjysk hjemme og gået på dansk efterskole. Syd for grænsen er Sophie vokset op som del af det danske mindretal – med dannebrog på fødselsdagsbordet og højskolesang i gymnasiet, men uden at kende til klejner og dansk krammekultur.
De portrætterede fra det dansk-tyske grænseland er fælles om at have fundet en anden vej til deres identitet end tidligere generationer, som var præget af nationale modsætninger og en enten-eller-retorik. De har fundet en anderledes vej i krydsfeltet mellem det danske og noget andet – en vej, de har fælles med de andre 11 unge, der fortæller deres historie i bogen her.
Uanset om man som dansk-vietnamesiske Hong og dansk-chilenske Natascha er født i Danmark, eller man som dansk-syrisk-kurdiske Berivan og dansk-polsk-estisk-franske Etienne er kommet hertil som teenager, kan spørgsmålet om danskhed og identitet være følsomt og modsætningsfyldt.
At en flerkulturel baggrund giver perspektiv og dybde er også en del af historien – for alle de portrætterede i bogen – hvad enten deres baggrund er dansk-russisk, dansk-ghanesisk, dansk-grønlandsk eller noget helt fjerde.
Fortællingerne perspektiveres af professor Steen Bo Frandsens introduktion til mindretallenes historie i det dansk-tyske grænseland og professor Garbi Schmidts refleksioner over nutidens vilkår for flerkulturelle danskere.
Projektleder for Grænseforeningens Kulturmødeambassadører, Maya Bram Sommer, er idékvinde og faglig konsulent på bogen, og er medforfatter på forordet. De 15 portrætterede er tidligere og nuværende Kulturmødeambassadører.
Bogen kan købes her.
Kritisk sprog- og kulturpædagogik
Udgivelse: Aarhus Universitetsforlag, 2015.
En del af tidsskriftet Sprogforum (60) og fagområdet Sprog.
Temaet Kritisk sprog- og kulturpædagogik præsenterer kritiske tilgange til sprog- og kulturundervisning, der er hentet fra dansk, nordisk og international sammenhæng. I dag er der mange kritiske kultur- og sprogpædagogikker, der trækker på en vifte af teoretiske tilgange – bl.a. Cultural Studies, queer-teori om køn og seksualitet og teori om empowerment – som på forskellig vis sætter et kritisk perspektiv på sproglig og kulturel læring. På tværs af alle forskelle er der også grundlæggende fælles temaer og problemstillinger fx om lige adgang til sprog, om dannelse af kritisk sprog- og kulturbevidsthed og om åbning af nye handlemuligheder for deltagerne.
Projektleder for Grænseforeningens Kulturmødeambassadører, Maya Bram Sommer, har bidraget med kronikken “En anderledes kulturpædagogik”.
Udgivelsen kan findes her.
Active Citizenship and Transnational Solidarity – adult education as a tool against nationalism, chauvinism and xenophobia
Udgivelse: European Association for the Education of Adults, 2013.
Omtale af Grænseforeningens Kulturmødeambassadører i udgivelsen fra European Association for the Education of Adults (EAEA) Grundtvig Award, se s. 31 og 32.
Udgivelsen kan downloades i PDF-format her.
Unge Muligheder – en antologi om unge frivilliges muligheder i en ulige ungdomskultur
Udgivelse: Charlotte Juul Thomsen (red.), Center for frivilligt socialt arbejde, 2013
Udgivelsesdato: 25. september 2013.
Projektleder for Grænseforeningens kulturmødeambassadører er forfatter på én af de 11 artikler. Artiklen omhandler arbejdet med at etablere og opretholde et landsdækkende korps af frivillige kulturmødeambassadører.
“I denne antologi får du et spændende kig ind ad vinduet til en række vidt forskellige frivillige organisationer og foreninger i Danmark. I 11 artikler deler frivillige organisationer og foreninger ud af deres erfaringer med unge frivillige og giver inspiration både til foreninger, organisationer og andre, der gerne vil blive bedre til at inddrage unge frivillige, og til dem, der allerede er i gang med at inddrage unge i det frivillige arbejde.
Antologiens 11 skribenter, der alle er frivillige eller ansatte i foreningslivet og har stor erfaring med unge frivillige inden for kultur, idræt, fritid og frivillig socialt arbejde, kommer i artiklerne omkring nytænkning af såvel aktiviteter, rekruttering og frivillignetværk.” (Frivillighed.dk).
Bogen er gratis mod betaling af ekspeditionsgebyr på 55 kroner.
Bogen kan bestilles via Frivillighed.dk.
Priser
Kulturhusene i Danmarks hæderspris 2014 - “Den gyldne skovl”.
Kulturmødeambassadørerne modtog i 2014 prisen "Den Gyldne Skovl" , som uddeles hvert år af foreningen Kulturhusene i Danmark.
Integrationspriserne 2013 - “Årets frivillige forening”
Fra prisoverrækkelsen til Integrationspriserne på Bremen Teater i 2013.