At balancere mellem to kulturer

6. maj 2019

TEMA OM TRADITIONER OG FESTER: dansk-tamilske Andru fortæller om, hvorfor farverige tamilske fester er noget af det han elsker ved sin bindestregsidentitet.

Andrus blogindlæg

At balancere mellem to kulturer har ikke altid været en let opgave. Som en ung dansk mand med tamilske rødder har det da til tider været udfordrende at finde en harmoni mellem det at kombinere så to vidt forskellige kulturer i mit liv. Det har dog samtidig været lærerigt og givende at have muligheden for at kombinere to kulturer med hver sine fordele og ulemper.

Jeg har igennem min opvækst oplevet kontrasterne imellem diverse aspekter af den tamilske og danske verden. Enhver kultur har deres egne traditioner, som kan være skøre, grænseoverskridende, åndsvage og helt fantastiske – måske endda i samme kombination. Det har jeg helt bestemt oplevet på begge sider af min bindestregsidentitet.
I februar sidste år deltog jeg til min mormors 70-års fødselsdag i Paris. En oplevelse jeg foreløbig ikke glemmer. Det skyldes til dels, at hele min mors familie fra hele verden var samlet et sted på samme tidspunkt. Familie og gæster der for mange år tilbage ankom som flygtninge til Europa og Nordamerika fra borgerkrigen på Sri Lanka. For første gang lykkedes det at samle alle! Logistisk og planlægningsmæssigt har det ikke været muligt før, men tilfældighederne ville det bedste på denne helt særlige dag.
Alle tamilske fester er som regel pyntet op med pynt i alle regnbuens farver, og det var bestemt også tilfældet her. Farver der er med til at skabe en festlig stemning komplementeret med den “farverige” musik, der spiller i alverdens takter.  Til vores familiesammenkomster har vi en tradition for at samles om musikken i form af sang og dans. Selvom forsøget på at ligne dansende bollywood skuespillere ikke altid lykkes, så findes der her en helt særlig stemning.  Maden er desuden et af de helt store højdepunkter til tamilske fester. Der er tradition for at servere madretter med alverdens krydderier, som man kan dufte på kilometervis af afstand, hvilket bestemt også var tilfældet til min mormors fødselsdag. Fotografer og videomænd var her, der og alle vegne, og forsøgte at fotografere det helt rette moment.
Til min mormors fødselsdag var vi en blanding af danske-tamilere, franske-tamilere, italienske-tamilere, schweiziske-tamilere, canadiske-tamilere og mange flere. Et sammensurium af bindestregsidentiteter der skaber en fantastisk kulturel udveksling. Det er helt vildt, hvordan vi hver især har haft forskellige skolegange, opvækst m.m., selvom vi har de helt samme rødder.

Den tamilske kultur er indbefattet af stor åbenhed og gæstfrihed. Vi er ofte 200-300 deltagende til fødselsdage, bryllupper og andre festlige begivenheder. Set udefra føles det hele måske som et uorganiseret kaos. Men stemningen af den festlige menneskemængde overdænget med det farvrige pynt og krydrede madduft skaber et sammenhæng med minder om det solrige Sri Lanka.

Så kære læser, hvis du nogensinde befinder dig i nærheden af en tamilsk fest, så mød op i dit fineste tøj og deltag i festlighederne. Du vil med sikkerhed modtages med åbne arme og deltage på lige fod med alle andre inviterede gæster.

Andrus profilbillede

Andru er dansk-tamiler og Kulturmødeambassadør hos Grænseforeningen.