God mad, gode stunder

31. marts 2018

TEMA OM TRADITIONER OG FESTER: Jannik fra det danske mindretal i Sydslesvig fortæller om sine oplevelser med fødselsdagstraditioner i forskellige lande.

Janniks blogindlæg

Den følelse jeg får, når jeg har fødselsdag, fejrer og hejser dannebrogen sammen med familien – hvilket foregår i Tyskland i mit tilfælde – er helt unik. Unik idet følelsen af den hygge der ligger i luften i de dage, er svær at beskrive med ord. Noget andet specielt når jeg tænker tilbage er, at der altid opstod kontroversielle tanker i mig selv, fordi jeg pludselig studsede over mængden af dannebrog-flag der var fordelt på bordet samt det hejste Dannebrog i forhaven. Jeg plejede at sammenligne med de andre fødselsdage i Tyskland jeg var til. Hvis jeg tænker på fester generelt, så er det mest nærliggende for mig, at snakke om fødselsdagsfester, da det er noget specielt hjemme hos os. Jeg har gennem tiden set en forandring af vores måder, at tilgå disse fester på. Når jeg siger forandring, så tænker jeg tilbage til dengang jeg gik i folkeskolen og vores fødselsdagsfester var små get-togethers med vores familie i løbet af dagen og vennerne i løbet af eftermiddagen. Men eftersom man bliver ældre, forandrer traditionerne sig også, og fødselsdagssange blev i mit tilfælde til et opkald, kagen blev til en selv-købt fra Fakta, og jeg ses med mine venner lidt senere henne på aftenen for at fejre dagen.

 

I dag bor jeg i England, men jeg har også boet i Danmark, Finland og Tyskland. Jeg har derfor oplevet mine fødselsdage i en del forskellige lande, og jeg har derfor også fundet ud af, at folk fejrer sine fødselsdage på vidt forskellige måder.

 

Dengang jeg boede i Finland, fejrede man sin fødselsdag med god mad og gode venner. Kagerne blev købt fra supermarkedet sammen med drikkelserne også. Gæsterne kom omkring kl. 20 til en medbring-din-egen-mad buffet, og bagefter hyggede man sig indtil sent på natten. I Danmark har jeg oplevet noget af den samme stil: man inviterer nogle venner til noget aftensmad, og så sidder man og hygger lidt. I England, hvor jeg i dette halvår tilbringer mit Erasmus udvekslingssemester i Leeds, har jeg fundet ud af, at fødselsdagene fungerer i nogenlunde samme stil. Jeg har ikke selv haft fødselsdag endnu, men jeg har været til diverse fester med folk fra alle mulige steder i verdenen. På en eller anden måde ender det altid i en, som de kalder det herovre, putlock, hvor hver person tager mad med fra deres hjemland og man sidder over et lille glas vin og decideret hygger med vennerne.

Så på den ene eller anden måde synes jeg selv, at jeg kan genkende min egen måde at fejre fødselsdag på, i de måder folk fejrer dagen, i de forskellige lande som jeg har boet i. Det undrede mig i første omgang, hvor meget måden at feste på i de forskellige lande ligner hinanden, men på den anden side fandt jeg ud af, hvor ens de fester er jeg har været til. Dog, når jeg tænker på familiefødselsdagen, er der intet der slår den gode gamle Donauwelle med små dannebrogsflag i, og filterkaffen man nyder når familien kommer sammen.

I sidste ende bliver highlighted af dagen dog den gode mad, der spises til disse fester, uanset hvor folk kommer fra, og befinder sig i verden.