Fødselsdagsflag på bordet er især en dansk tradition

27. september 2021

Tema om fødselsdage: Dansk-venezuelanske Erik, fortæller om, hvordan fødselsdag afholdes på vidt forskellige måder i Danmark og Venezuela.

Erik fødselsdag

”Hip hurra, det er min fødselsdag!” Traditionen tro kommer Tommy Seebach ud af højtalerne d. 29. april hvert år. Der er det nemlig min fødselsdag. Varm kakao, lune boller og til tider kagemand serveres som tre traditionelle klassikere… i en dansk kontekst. Noget der især har betydning er dannebrog, som er hejst. Det pynter både i gangen og i stuen, hvilket er et særtræk ved mine danske traditioner.

Det er sådan at jeg er vokset på primært hos min mor, som har dansk baggrund. Danske traditioner er dog ikke det eneste som præger mine fødselsdage. Det venezuelanske står også i centrum, da min far er fra Venezuela i Sydamerika. Men da de ikke boede sammen, så blev fødselsdagene afholdt adskilt. Som mange andre børn, hvor forældrene ikke bor sammen, fik jeg derfor hele to fødselsdage. Forskellen hos mig var bare at traditionerne på de to fødselsdage jeg holdte varierede meget.

Hos min far er mine fødselsdage altid gået lidt anderledes for sig. På bordet er der blevet serveret Venezuelanske arepas sammen med frijoles. Førstnævnte består af en bestemt type brød af majsmel, som man fylder op med salat, kød, ost samt spiser sammen med bønner. Herudover serveres en udsøgt pastaret eller ’pastita’, som min far plejer at kalde det. Til dessert serveres der lækre typer af is i stedet for lagkage eller kagemand. Det skal dog nævnes at, ’torta’, dvs. kagemand ligeledes er en venezuelansk tradition ligesom herhjemme i Danmark. Dette er dog bare ikke blevet praktiseret så meget hos os. Der kunne også godt blive serveret forskellige typer fisk eller andet fra havet, hos min far. Som barn var især blæksprutte en prøvelse for mig.

Men der hvor den allerstørste kulturelle forskel ligger, er ved brugen af flag på fødselsdage.

Historisk set rejses det venezuelanske flag på venezuelanske mærkedage så som, ’El Día de la Independencia de Venezuela’, hvilket vil sige Venezuelas uafhængighedsdag, d. 5. juli. Af mine erfaringer som dansk-venezuelaner anvendes flaget dog ikke ligesom det danske på fødselsdage. Til gengæld har jeg haft oplevelsen af, at det venezuelanske flag ofte, men ikke altid, benyttes til at hylde nationale begivenheder, dets naturlige rigdomme som farverne symboliserer. Af mine erfaringer, er flaget på fødselsdage i højere grad et personligt valg end en tradition.

Som nævnt står Dannebrog altid på bordet på min fødselsdag. Men som årene er gået, har jeg i den bedste intention tvistet mine venezuelanske traditioner en smule. Et personligt tvist er, at jeg ligeledes har anskaffet mig et venezuelansk bordflag. Dette er fordi, jeg vægter begge mine nationalflag ligeligt. Jeg er nået frem til at det er naturligt at både det danske og venezuelanske flag står repræsenteret, da jeg jo har en dansk-venezuelansk baggrund. Dernæst skal ingen af de to kulturelle baggrunde underrepræsenteres og derfor afspilles - og til tider synges - venezuelanske sange nu også på min fødselsdag.

I dag ser jeg det virkelig som en berigelse, at jeg gennem min barndom er blevet introduceret til forskellige traditioner og mad. Jeg føler at det åbner sindet for det der er anderledes.

Hvilke fødselsdagstraditioner har du mon?

 

Erik profil

Erik er dansk-venezuelansk og Kulturmødeambassadør hos Grænseforeningen