Jeg har især fejret fødselsdage ude for Danmarks grænser
TEMA OM FØDSELSDAGE: Hvordan kan en fødselsdag se ud, når ens baggrund er at være fra det danske mindretal i det nordlige Tyskland?
Mit navn er Carla og jeg kommer fra det danske mindretal i den nordlige del af Tyskland også kaldt Sydslesvig. Jeg har haft fornøjelsen af at kunne fejre min fødselsdag hele 22 gange. Størstedelen af disse har jeg fejret i Tyskland, hvor jeg er født og opvokset, men en del fødselsdage har jeg efterhånden også fejret i Danmark.
I første omgang vil man måske ikke tro at der var de store forskelle, da de to lande jo grænser op til hinanden og ved første øjekast ikke virker til at have det vildeste kulturclash. Læg dertil, at jeg, som del af det danske mindretal, i høj grad har været vant til danske fødselsdagstraditioner fra den danske mindretalsbørnehave og skole, jeg gik på.
Men der er alligevel nogle grundlæggende skikke og traditioner, som jeg har lagt mærke til, er meget anderledes fra hinanden efter jeg flyttede til Danmark.
Jeg vil starte med at beskrive hvordan en almindelig fødselsdag foregår hjemme hos os, når jeg er hos min familie i Tyskland.
Man bliver vækket om morgenen, hvor man så får gaver og kage (det er op til fødselsdagsbarnet, hvilken kage der ønskes). Så bliver der sunget, både på dansk, tysk og engelsk, alt efter hvad vi lige føler for. Mens der bliver sunget skal fødselsdagsbarnet puste alle lys ud. Der blev tændt det antal lys svarende til det antal år fødselsdagsbarnet fylder. Desuden tændes der hvert år et stort dåbslys, hvilket man har fået til sin dåb. Derefter fortsætter den almindelig hverdag - hvor man typisk tager kage, slik eller andet lækkert med til klassen eller arbejdspladsen. Om eftermiddagen inviteres vennerne med hjem. Jeg har lært, at det i Danmark er meget almindeligt at invitere hele klassen, det var det ikke nødvendigvis hos os. Som program havde mine forældre så forberedt sjove spil eller skattejagte og der var altid sørget for masser af slik og kager. En meget hyggelig tradition, som vi også havde til børnefødselsdage var, at alle børn fik en slikpose med hjem i slutningen af dagen. Det ved jeg faktisk ikke hvorfor vi stoppede med da vi blev ældre!
Jeg har fødselsdag omkring kristi himmelfart og jeg plejer at have fri på selve dagen, så nutildags er det blevet en ny tradition at jeg holder fødselsdagsbrunch med mine venner og familie.
Det der har gjort mest indtryk på mig ved at sammenligne danske og tyske fødselsdagstraditioner er brugen af flaget. Jeg oplever at danskere vil bruge enhver undskyldning for at hejse flaget, og at det er udbredt at pynte op med dannebrog til alle fødselsdage. Det er også meget udbredt i det danske mindretal syd for den dansk-tyske grænse.
I Tyskland ville det ikke kunne falde nogen ind at stille det tyske nationalflag op til pynt på bordet til en fødselsdag. Eller nogen som helst anden begivenhed for den sags skyld. Det eneste tidspunkt hvor det i Tyskland er mere almindeligt at benytte sig af flaget er til landskampe eller lignende sportsbegivenheder.
Dette skyldes Tysklands historie i forbindelse med anden verdenskrig, som de fleste nok er bekendte med. Efterhånden lever næsten ingen generationer længere, som har oplevet denne krig, men alligevel præger den stadig vores samfund i en stor grad. Derfor er der forbundet en vis skam ved tanken om at hejse tyske nationalflag eller bruge det til pynt.
Hjemme ved mig pynter vi derfor op med Dannebrog, selvom ingen andre i min familie end mig og min bror har en tilknytning til Danmark.
Her må jeg hellere lige stoppe op – for den information undrede dig måske? En kort forklaring er at mine forældre, som er pæretyske, tog en aktiv beslutning om at sende min bror og jeg i dansk børnehave og senere skole, da de kunne se en masse fordele i det. Noget der faktisk ikke er helt ualmindeligt, der hvor jeg kommer fra.
Min mor, som altså selv har flertalstysk baggrund, synes at det er en skøn tradition og det danske flag er et meget pænt flag at pynte op med: “Macht sich gut auf dem Tisch” mener hun.
En anden sjov forskel jeg lagde mærke til da jeg flyttede til Danmark var, hvordan folk ønsker tillykke til fødselsdage. Både i skolen og på arbejde lagde jeg mærke til, at hvis nogen havde fødselsdag på en weekend, så vil folk sige “tillykke med fødselsdagen i morgen” dagen inden. I Tyskland må man ikke ønske tillykke dagene før, da dette bringer uheld over fødselsdagsbarnet. Man kan måske kalde det overtroisk, men da jeg hørte det første gang i Danmark, blev jeg nærmest en lille smule fornærmet eller forskrækket over det - for hvorfor mon alle ville bringe uheld over fødselsdagsbarnet.
På den måde kan det altså være små forskelle i skik og brug, som man selv måske aldrig ville vurdere at være særlige, men som alligevel adskiller de forskellige kulturer.
Hvis du, kære læser, har fødselsdag i dag – så hjerteligt tillykke. Hvis ikke, så vil jeg vente med lykønskningerne. Til gengæld flager jeg gerne med Dannebrog.
Carla er fra det danske mindretal i Sydslesvig og Kulturmødeambassadør hos Grænseforeningen