Tamilske fester: do’s and don’ts

23. april 2018

TEMA OM TRADITIONER OG FESTER: Dansk-tamilske Thushani skrive om de mange normer og traditioner, der omkranser tamilske fester.

Thushanis blogindlæg

Kære læser,

forestil dig en situation, hvor du kommer hjem fra skole eller arbejde og i postkassen ligger der en invitation fra én af dine nærmeste. Det er en invitation til en tamilsk fest. Din første tamilske fest. Spørgsmål som, ’’bliver det akavet? ’’ og ’’ankommer jeg i traditionelt tøj eller ’’dansk-tøj’’? ’’ kører rundt i hovedet på dig. Fortvivl ikke! Jeg har nemlig opskriften klar til dig og dine ikke-tamilske venner!

Tamilere overholder næsten aldrig tiden, så undgå at møde op til tiden og brug de 5 minutter længere foran spejlet på enten make-uppen eller håret. Til tamilske fester er der nemlig op til flere kameramænd, som blot venter på det ene øjeblik, hvor dit hår sidder forkert eller når du har proppet munden fuld med rolls og vadai (tamilske snacks). Uanset om du er fødselsdagsbarnet, brudeparret, familiemedlemmet eller bare en ven, så skal du have smiletøjet fremme hele dagen. Der bliver taget rigtig mange billeder – så mange at man til sidst ikke får lyst til at tage et selfie på SnapChat og dele den.

At dukke op i almindeligt tøj er tilladt og det er helt okay. Men hvis du vil gøre et godt indtryk på de tamilske mødre og være aftenens samtaleemne, så duk op i en saree som du låner af din veninde. Både mænd, børn og kvinder vil snakke om dig og dermed har du også fået dine five minutes of fame.

Det næste er maden. Forberedelse til maden starter allerede 1-2 uger før festen. Både du og din krop skal tilvænne sig chilien. Chili er en væsentlig del af det tamilske køkken. Løb ned til din nærmeste tamilske købmand og spørg efter Surya Currypowder. Det er en blanding af krydderier, heriblandt chili. På vej hjem fra købmanden, synes jeg, at du skal smutte forbi din lokale dagligvarebutik og købe en masse mælk og yoghurt. Kom hjem og begynd at benytte currypowderen hver eneste dag op til festen. Dog vil jeg sige, at selv efter flere års træning med chili, så får jeg det stadig varmt og synes at maden er for stærk. Her gælder det om at holde masken, og hvis ikke du kan dette, bliver det rapporteret af de mange kameramænd. Dette skal du blot huske.

Uanset om du er afsted til et bryllup eller en fødselsdag, så er det en god idé, at afsætte hele dagen til arrangementet. Tamilske feste er et heldagsarrangement og gerne flerdags, hvis muligt.

På trods af ovenstående, er mit vigtigste budskab til dig, kære læser, at intet er forkert eller rigtigt. Der findes mange normer og traditioner. Dog kan alle disse læres ved hjælp af lidt nysgerrighed og hjælp fra hinanden. Det er helt okay, hvis man ikke passer ind, for i sidste ende handler det om, hvad man kan lære af hinanden.

Thushanis profilbillede

Thushani er dansk-tamiler og Kulturmødeambassadør hos Grænseforeningen.