Blanding af kulturer har givet mig nyttige redskaber, også selvom de er underlige!

8. april 2019

TEMA OM KULTURMØDER: Dansk-ghanesiske Marianne fortæller om, hvordan det kan være en fordel at have flere forskellige kulturer, selvom kulturmøder til tider kan være akavede.

Mariannes blogindlæg

At vokse op med to kulturer kan give masser af ressourcer på den måde, at man både kan tænke anderledes, men også kan vælge mellem forskellige metoder at arbejde på.

”Hvordan det?” Tænker man så. For kulturer ses jo som noget abstrakt. Kulturer indebærer nemlig nogle værdier og endda tankegangesæts. Så hvad mener jeg med, at man kan vælge mellem metoder? Her menes med, hvordan man griber tingene an. Og for mig har jeg nemlig én metode, som jeg har med mig fra min ghanesiske bagage.

Da jeg var lille, og min familie rejste til Ghana for at besøge familien, hjalp jeg min mormor med hjemmepligter. Én af disse pligter var at hente vand, hvor man smuttede hen til naboen som solgte vandet, og hentede vandet i spande. Som I måske har set før på TV eller andre steder, så har vi den tradition i Ghana (og adskillige andre afrikanske lande) at bære tunge genstande på hovedet. Jeg ved faktisk ikke, hvorfor vi gør det, men for mig er det en let måde at bære tunge genstande på.

Denne metode vil dog være mærkelig at udføre i en dansk kontekst, men det har ikke stoppet mig. Hvis der ikke er nogen, så gør jeg det i smug, for jeg synes det er lidt pinligt at gøre det et sted, hvor ingen gør det. Og det er så her, at jeg stødte ind på et ret sjov kulturmøde:

Det er en helt almindelig arbejdsdag. Jeg arbejder som studentermedhjælper og bestiller kontorartikler mm. for min arbejdsplads. Disse kontorartikler kommer i store tunge pakker, så nogle gange orker jeg ikke at bære dem med mine arme. Og i denne situation vælger jeg at bære endnu en pakke på hovedet, da der ingen er omkring mig. Det hele går godt, indtil jeg kommer til hoveddøren, hvor den åbnes, og dér står en af lejerne i kontorfællesskabet. Han kigger underligt på mig og spørger: “Øhh, har du brug for hjælp”, og jeg står der og svarer: “Øhh, nej nej, jeg klarer mig!” Og løber videre.

Denne episode er én af de mange kulturmøder jeg har haft, dog været den mest pinlige. Men det stopper mig ikke i at bære ting på hovedet, for det er bare nemmere for mig, og gør min hverdag mere behageligt, selvom det er underligt for andre!

Mariannes profilbillede

Marianne er dansk-ghaneser og Kulturmødeambassadør hos Grænseforeningen.