Fortæl din personlige historie
Forestil dig, at du skulle holde et oplæg om dig selv for en gruppe fremmede. Det lyder måske grænseoverskridende, men hvad ville du så fortælle? Om din livret? Dine hobbyer?
Som Kulturmødeambassadør bliver du god til at snakke foran mennesker, til at facilitere workshops samt til at fortælle om dig selv.
Elizaveta Wagner, 2021.
Hvad nu, hvis udgangspunktet skulle være lidt mere personligt og omhandle din egen identitetsrejse? Hvad ville du så fortælle?
De tanker gør vores kulturmødeambassadører sig ofte i forbindelse med de besøg de har rundt om på uddannelsesinstitutioner, skoler mm..
Her fortæller de netop om deres historier. Og om deres liv med bindestreg mellem to kulturer - fx dansk-tysk, tysk-dansk, dansk-pakistansk eller lignende.
Hvis du vil være Kulturmødeambassadør, så bliver en af dine vigtigste opgaver at tage ud på dialogmøder, og fortælle din personlige fortælling.
På dialogmøderne fungerer den personlige fortælling som mødets hjerte, og er det som dialogmødernes andre elementer leder hen til. Det er en mulighed for dig for at fortælle din personlige historie om livet med to kulturer og bindestregsidentitet. Omdrejningspunktet for fortællingen er din personlige identitetsrejse med at finde ud af hvem du er, relateret til det at have mindretalsbaggrund.
Der er mange måder, hvorpå du kan opbygge din personlige fortælling. Den kan være kronologisk eller springe frem og tilbage i tid eller noget helt tredje. Der er intet facit. Dog er det vigtigt, at du i din fortælling i hvert fald har en indledning, et eller flere vendepunkter samt en afslutning. Fortællestilen bestemmer du langt hen ad vejen også selv, da din fortælling, er personlig må din fortællestil også gerne være det, så længe fortællingen fortælles i jeg-form. Din fortælling skal indledes med en oneliner, der kan fange modtageren. Onelineren kan være alt fra sjov til mærkelig eller et retorisk spørgsmål.
Din fortælling må gerne være levnende og sansbar, så beskrev hvordan din far lugter, hvordan din yndlingsmad smager, hvilken følelse en bestemt oplevelse gav dig eller noget helt andet, da dette skaber indre billeder hos modtagerne, hvilket øger forståelsen og fastholder deres opmærksomhed. Samtidig er det vigtigt, at din fortælling indeholder personlige eksempler, gerne til hver pointe, da det er gennem disse, at man som lytter kan høre og mærke, at der er noget på spil. Dog skal din fortælling være personlig, og ikke privat.
Da du har en masse med i din bagage, kan det ikke lade sig gøre at få det hele med. Derfor er det en god ide at have få pointer med, da det også får fortællingen til at stå stærkere. Sammen med de andre Kulturmødeambassadørers fortællinger skal I nok få dækket de fleste af nuancerne. Din fortælling kan altid tilpasses, hvis der er noget du ikke synes virker i praksis eller hvis du med tiden, får lyst til at putte nye elementer ind eller prøve noget helt andet af.
Lyder det som noget for dig?
Så send en mail til Anders på an@graenseforeningen.dk.
Vi glæder os til at høre din personlige fortælling!