Popcorn er søde

18. marts 2019

TEMA OM KULTURFORSTÅELSE: Lars fra det danske mindretal i Sydslesvig fortæller om vigtigheden af, at være åben over for andre kulturer, også når de adskiller sig fra ens egen.

Lars' blogindlæg

Popcorn er søde. Spørger du mig, så skal popcorn laves med sukker. Skulle jeg selv lave popcorn, så ville jeg helst lave dem med sukker. Havde jeg valget mellem popcorn med salt og med sukker, så ville jeg altid vælge dem med sukker. For findes der noget bedre? Nu er det ikke, fordi jeg spiser særligt mange popcorn. I ny og næ, når jeg skal se en film med nogle af mine venner. Eller i biografen! Da jeg boede hjemme i Sydslesvig, var det kun søde popcorn man kunne få i biografen, så det var ligesom det man spiste.

Siden jeg er flyttet til København, er det ved at være lang tid siden, at jeg har spist søde popcorn. I biografen er popcorn saltede. Ser jeg en film med studiekammerater, så spiser vi popcorn med salt. Jeg har foreslået at lave søde popcorn. Jeg har sagt, at man i Tyskland spiser popcorn med sukker, og at de også burde prøve det, for det smager meget bedre. Men ak, det nytter intet.

For at være helt ærligt, så gør det mig ikke så meget. Biograf- og filmkulturen er anderledes i Tyskland lige på det punkt, og det er den kultur, jeg er vokset op med. Men nu hvor jeg er flyttet, må jeg respektere og udvise forståelse for, hvordan popcorn nu en gang tilberedes i Danmark. Så jeg spiser dem med salt, og så er det heller ikke værre end det.

På trods af, at dette eksempel kan virke banalt, så fremhæver det en problematik jeg som bindestregsdansker står overfor. Jeg kommer med en anden kulturel baggrund, hvor ikke kun mine holdninger til den rigtige måde at tilberede popcorn på, afviger fra den danske norm. Kan man fx tillade sig at dutte en ældre fremmed? Min humor skiller sig også ud, og må have en anden kulturel baggrund. For hvad er virkelig det sjove ved Klovn? Er det ikke bare akavet?

Men jeg har udfordret mine egne holdninger og spiser nu saltede popcorn. Jeg begynder også selv at synes det er lidt mærkeligt at sige ”de”, og så kan jeg da godt grine af Klovn. Men hvad hvis mine venner prøvede at spise søde popcorn til filmaftenen? Jeg tror de ville have godt af at prøve det. Måske endda de ville kunne lide det? Det ville i hvert fald glæde mig, hvis søde popcorn blev accepteret som en rigtig måde at lave popcorn på i min vennekreds. Det er selvfølgelig kun et eksempel på, hvor vi kan vinde ved at acceptere hinandens kulturer. Jeg skal acceptere saltede popcorn, og mine venner prøve de søde. Et lille skridt mod en bedre kulturforståelse!

Lars' profilbillede

Lars er fra det danske mindretal i Sydslesvig og Kulturmødeambassadør hos Grænseforeningen.