His family’s all rats

8. november 2016

TEMA OM NAVNE: Dansk-færøsk-palæstinensiske Fadi skriver om, hvordan ens navn og familie kan påvirke, hvordan man bliver opfattet af andre.

Fadis blogindlæg

Som Joe Pescis siger i en af mine absolutte ynglings film Godfellas fra 1990;

”Good shot. Fuckin’ rat anyway. His family’s all rats. He’ll grow up to be a rat.”

Familien er man født ind i,ligesom det navn man bærer og om man vil det eller ej har enhver familie i en vis grad et omdømme eller et rygte. Specielt når man har en mellemøstlig baggrund.

Da jeg var i min fars landsby Beit Liqya i det gamle Palæstina blev jeg mødt af en vildt fremmed mand. Manden spørger mig pænt af interesse hvem jeg er,da det er en by hvor man alle kender hinanden.

Jeg fortæller ham mit navn,hvorefter han spørger efter min fars navn. Min fars navn ringer ingen klokker i mandens hukommelse og han graver videre efter min bedstefars navn. Som man på disse kanter gør fortæller jeg ham så at jeg er fra ”Dar Hassan” som på arabisk betyder; Hassans hus,hvorefter han med det samme kan genkende min familie. Hassan er min bedstefars navn og allerede der kunne jeg mærke at ud fra disse to ord ”Hassans hus”,havde manden allerede vurderet,analyseret og læst mig som den person han troede jeg var.

Ligesom den mand som Joe Pesci og Robert DeNiro begravede i Goodfellas,kunne jeg heller ikke løbe fra mit navn inden jeg blev stemplet på forhånd.

Fadis profilbillede

Fadi er dansk-færøsk-palæstinenser og Kulturmødeambassadør hos Grænseforeningen.