Jeg vasker ikke hår inden en eksamen!

13. november 2020

TEMA OM OVERTRO: Tør du gå under en stige? Eller vil du indrømme at det gør dig bare en lille smule utryg, når du ser en sort kat krydse vejen? For denne måneds blogger, så er der en masse overtro i bagagen.... men måske ikke helt de samme eksempler, som flertallet af danskere er bekendt med.

Lizas blog overtro

Hvorfor jeg ikke så gerne vasker hår inden eksamen, det skal jeg fortælle dig. Jeg er nemlig overtroisk. 

Gennem mange århundreder var overtro forbundet med hellige ting. I gamle dage havde overtro også religiøs betydning. I dag synes nogen at det er gammeldags og uden betydning. Andre siger de ikke er overtroiske, men følger alligevel en vis overtro - just in case. Andre igen indrømmer gerne at de er overtroiske. Den gruppe tilhører jeg.

Jeg er selv opvokset i et samfund, hvor overtroen spiller en stor rolle i hverdagen. Hvor er det, tænker du måske. 

Sagen er at jeg født og opvokset i Rusland. Og her lever overtro i bedste velgående. 

Grunden til det er at Rusland er et meget stort land med en masse forskellige etniske grupper. Overtroen er på en eller anden måde kommet til at være et stor del af den russiske kultur. Det går selvfølgelig også i hånd med traditioner og kan til tider være svært at skille ad. 

Uanset at man er overtroisk eller ej, så kender de fleste i Danmark til eksempler på  overtro, som den sorte kat, fredag d.13., spilde salt osv. Disse eksempler på overtro er også kendt i det område, hvor jeg er oprindelig fra. 

Men hvor mange af jer kender specifikt til russisk overtro? 

Hvorfor skal man i Rusland f.eks. ikke give lige antal af blomster til glædelig begivenhed? Eller hvad skal man gøre, hvis man har tabt bestikket? 

Jeg har kendt svarene på disse spørgsmål næsten hele mit liv. Det er lidt svært at sige præcis, hvornår jeg begyndte at tænke på det som overtro. Måske da jeg blev ældre, og lagde mærke til hvordan det var en naturlig del af min hverdag. Og at det betød noget om jeg efterlevede det eller ej. 

I Rusland findes der en masse forskellige overtro til hvert aspekt i livet: økonomi, kærlighed, arbejde, hverdagsliv osv. Lad mig introducere jeg for nogle af disse;

  1. Altid sæt dig ned før en rejse

Rejser er de største øjeblikke i vores liv, som kræver meget planlægning, tid og energi. Derfor er det vigtig at alt skal være på plads. Bare et minut i stilhed, hvor du sidder ned, giver mulighed for at tænke over rejsen og tjekke det hele før man skal tage afsted. Dvs.at denne overtro har også en praktisk betydning.

  1. Antal af blomster

Når man skal til en særlig begivenhed i Rusland, så det bedste tip er at tage blomster med. Det symboliserer en form af respekt og opmærksomhed. MEN - vær meget opmærksom på antallet af blomster!!! Hvorfor? Fordi et lige antal af blomster kun gives til gravsten. De glade begivenheder, som fødselsdag, bryllup, date osv. kræver ulige antal af blomster. Så hvad gør man, hvis man til en fest har fået en buket med lige antal blomster? Så skal modtageren fjerne en af blomsterne og sætte den i en anden vase. 

  1. Tabt bestik

Helt lavpraktisk, kan du måske tænke, at taber du bestikket, så har du bare ikke holdt godt nok på det. Det betyder det ikke i Rusland. Her er det et tegn på at man får snart besøg af gæster. Det tabte bestik kan også fortælle hvem kommer hjem hos dig. Hvis man har tabt en kniv, så kommer der en mand.En tabt gaffel siger omvendt,  at din gæst vil være en kvinde. 

  1. Kløende håndflader

Uanset hvilken af dine håndflader der pludselig begynder at klø, så betyder det at der snart kommer økonomiske ændringer i dit liv. Den højre håndflade kløer når du skal give penge til noget. Så husk at tjekke om du skylder penge til nogen og om alle dine regninger er betalt.  Hvis den venstre håndflade kløer, så vil du skulle modtage pengene. Det kan være alt fra retur af små gæld til løn osv. 

Og så kommer jeg endelig til svaret på min overskrift:

  1. Spring hårvask over før eksamenen

Denne overtro er ikke så udbredt, men alligevel interessant for de som skal til eksamen. Vi ved godt alle sammen at eksamener er det mest stressende tidspunkt for enhver elev og studerende. Selve overtroen går på at man ikke skal vaske sit hår, da man kan risikere at komme til at vaske al sin viden ud. 

Så altså, hvis man stiller mig spørgsmålet om jeg er overtroisk, så svarer jeg “JA”. Min grund er at jeg kan se disse eksempler på overtro udspiller sig som en helt naturlig del af min opførsel i min hverdag.

Min personlige holdning er, at der skal være plads til overtro, fordi det gør vores liv sjovere. For mig er overtro en form for leg, som hjælper med at gøre mig klar til fremtiden, ligesom horoskoper. Man kan opleve og tolke overtro, men vi kan også selv bestemme hvordan det kan bruges. Måske som en form af varsel, held eller uheld? 

Uanset  om man er overtroisk eller ej, så skal man selvfølgelig  huske på at det er vores eget ansvar at skabe sin lykke. Og uanset hvad, så mener jeg at positiv tankegang virker stærkere end nogen form for overtro.

Hvilken overtro er en del af din hverdag?

Liza profil

Liza er Kulturmødeambassadør hos Grænseforeningen og dansk-russisk.