Skal jeg drikke, selvom jeg ikke har lyst?

29. april 2019

TEMA OM KULTURMØDER: Dansk-syrisk-kurdiske Berivan fortæller om sine oplevelser med den danske alkoholkultur.

Berivans blogindlæg

Noget der stadig overrasker mig, er alkoholkulturen her I Danmark. Siden jeg kom til Danmark er jeg blevet introduceret til alkoholforbrug og drukkulturen og hvor meget de fylder i vore sociale liv.
Jeg kan stadig huske, hvor chokeret og overrasket jeg var, da jeg fik at vide, at man begyndte at drikke i 13 års alderen. For mig var det uforståeligt, for jeg havde altid tænkt, at alkohol var noget voksne mennesker drak, og som 13–årig er man på ingen måde voksen nok til at drikke. Så jeg undrede mig tit over, hvorfor man gjorde det, og især hvorfor teenagere gør det.

Jeg drak ikke, da jeg kom til Danmark som 13-årig, for på det tidspunkt var det fuldstændig imod mine værdier, og ikke desto mindre var jeg ikke i stand til eller forberedt mentalt på at kunne drikke en øl. Hvis man ikke er vokset op med alkoholkulturen, og at øl er noget man skal drikke, er det svært for én at drikke eller tvinge sig selv til at drikke en øl for første gang, da det ikke smager godt i min opfattelse. Det skyldes selvfølgelige, at jeg ikke er opvokset her i Danmark. Så jeg har en hel anden forståelse for den herskende alkoholkultur iblandt unge mennesker.

Med tiden forstod jeg selvfølgelig, hvor meget alkohol fylder i unge menneskers liv, og hvor meget den påvirker det sociale liv. Alkohol er ofte midlet til at kunne komme ud og møde nye mennesker og få nye venner. Så det er meget mere end bare at drikke, fordi alkohol er nøglen til at være social og turde at gøre de ting, man har lyst til.

Jeg skriver ikke fra et religiøst synspunkt, da mine forældre drikker, og det gør jeg nu også. Men det er ikke noget, jeg gør hver weekend. Jeg kan for eksempel ikke drikke et par glas vin til aftensmad, fordi det ikke er noget, jeg er vant til eller kan lide at gøre. Jeg drikker nogle gange, når jeg er sammen med mine venner. Men jeg kan ikke drikke ligeså meget som dem, og jeg stopper, når jeg mærker, at jeg har fået nok. For jeg drikker ikke for at blive fuld eller for at få følelsen af at give slip på alt. Jeg drikker kun, hvis jeg har lyst og kan lide det jeg drikker. Jeg skriver dette indlæg, fordi jeg føler set udefra, at mange unge mennesker ikke tør at lægge alkoholen fra sig, hvis de skal være sociale. Alkohol bliver ofte midlet til det sociale liv, selvom de egentlig måske ikke har lyst til at drikke. Jeg håber, at denne tendens ændrer sig i femtiden.

Berivans profilbillede

Berivan er dansk-syrisk-kurder og Kulturmødeambassadør hos Grænseforeningen.