Kærlighed er universel… men måske lettest og mest sandsynlig når man deler baggrund?

23. august 2017

TEMA OM KÆRLIGHED: Kjell fra det danske og frisiske mindretal i Sydslesvig skriver om sit syn på sammenhængen mellem kærlighed og kulturel baggrund.

Kjells blogindlæg

Kærlighed er noget som vi alle kommer til føle før eller siden. Om det er kærligheden overfor ens familie, venner, eller personen du vil tilbringe resten af livet med, spiller i min optik ingen rolle. Kærlighed er noget, man ikke kan løbe væk fra, og det er vel det samme i hver kultur. Jeg er bare glad for, at jeg er født i en familie og kultur som accepterer min partnervalg. Kærlighed lever jo ikke efter regler, men følelser.

Jeg vil gerne fortælle jer, hvordan sprog og kultur indvirker på mine venskaber og valg af min partner. Jeg selv stammer fra den sydlige del af den dansk-tyske grænse og jeg er opvokset som del af det danske mindretal og derfor med to kulturer.

Nu bor jeg i Aalborg, sammen med min kæreste, som også er opvokset i samme kulturelle kredse som mig, nemlig i det danske mindretal i Sydslesvig. En tysk partner med kun tysk baggrund ville ikke være umuligt, men alligevel tænker jeg det ret usandsynligt.

Hvorfor usandsynligt, kunne man spørge. Jeg tror, at det er fordi, det ville sværere for en kun tysk partner, at finde job, få opholdstilladelse og finde sig tilrette i Danmark.

Jeg ser derfor en fordel ved at have en partner som er vokset op med to sprog og kulturer. En der kan relatere sig både til tyskere og danskere. Altså med en person som ligesom mig har begge kulturkredse.

Det gælder også for mine venner og bekendte. Dog er det her vigtigere, hvordan vores kemi er og om vores synspunkter stemmer overens, fordi jeg ikke behøver at bo i samme land eller område som min omgangskreds. Her skal jeg lige sige, at jeg personligt ikke tror på, at langdistanceforhold fungerer i det lange løb.

Selvom det måske lyder selvmodsigende, så er jeg i princippet ligeglad med hvor personen kommer fra, som jeg falder for. Som et tysk ordsprog siger; “Die Liebe fällt wohin sie will.” Hvis jeg skulle falde for en fra en med en anden kulturel baggrund, så er det bare sådan. Min pointe er blot at jeg tror, at vi oftere falder for en, som har samme kulturelle og sproglige baggrund, fordi vi sandsynligvis har flere ting til fælles.

Hvem falder du for?

Kjells profilbillede

Kjell er fra det danske mindretal i Sydslesvig og Kulturmødeambassadør hos Grænseforeningen.