Lad os danse omkring æh… never mind

13. december 2021

TEMA OM JUL: Der findes mange forskellige måder at fejre jul på... også i Danmark. Læs her hvorfor Patrick trækker på det med at danse om juletræet.

Patrick jul

Når jeg tænker på juletræer, så forbinder jeg det ikke så meget med jul. Hvilket nok lyder lidt underligt, nu hvor ”jul” indgår i ordet. Jeg forbinder det faktisk med spejder. Af den simple grund at jeg i seks år i træk solgte juletræer med min spejdergruppe. Gode tider. Fælde juletræer, nette dem, sælge dem i bidende kulde i seks timer af gangen og bringe dem til kundernes bil. Men hvorfor forbinder jeg det primært med dette? Hvorfor ikke forbinde det med jul, med familien, som så mange andre danskere?

Jeg er vokset op i Sønderjylland som del af det tyske mindretal, og med en mor med polsk baggrund. Også derfor forbinder jeg måske juletræet med andet end den typiske flertalsdansker.

Juletræet har en lang tradition og i forskellige kulturer har man forskellige traditioner forbundet med juletræet. I Danmark danser man omkring juletræet, i Tyskland synger man omkring juletræet. I min familie har vi ikke gjort meget af det ene eller det andet. I min familie fejrer vi primært en polsk jul. Og i vores polske jul indgår juletræet ikke særlig meget.

Har jeg så aldrig danset rundt om juletræet? Jo, da jeg var 9 år gammel, prøvede vi det engang. At sige at vi dansede rundt om juletræet er måske at strække den lidt meget, siden der snarere var tale om en ”julebusk”. Vores hus har ikke synderligt højt til loftet, så det blev aldrig til et decideret juletræ i stuen. Men fra tid til anden købte mine forældre et juletræsskud, som vi så dekorerede og puttede gaver æh…rundt om.

Så tænker Du måske: ”Jo, jo, bevares. Med hvad så med i børnehaven eller i skolen? Der må I da have danset?” Godt spørgsmål. Men nu gik jeg ikke i en dansk børnehave eller skole, men på en af det tyske mindretals børnehaver og skoler.  I skolen blev der ikke danset omkring juletræet, omend vi altid havde et stort stående til vores årlige juleafslutning. I børnehaven sang vi klassikeren ”Oh Tannenbaum” omkring juletræet. Hvorvidt vi også dansede omkring juletræet kan jeg ikke huske mere.  

Samme gjorde sig gældende når vi fejrede jul i Polen, hvilket vi gjorde tit i min barndom. Min mormors lejlighed havde ikke lige juletræsstørrelse. Og vil da også ærligt indrømme at jeg aldrig har set en juletræssælger i min mormors hjemby. Men til tider når vi fejrede jul i Polen fejrede vi hos venner og bekendte, som til tider havde et pænt juletræ i stuen, dekoreret og med masser af gaver for neden. Men vi dansede ikke omkring det. Vi sang ikke omkring det. Vi betragtede det, nød det og intet andet.

Juletræet vil altid betyde seks timer ude i kulden med min far, for mig. En fantastisk tid, som vi som far og søn kunne tilbringe mindst en gang årligt. Jeg forbinder det med ”Oh Tannenbaum”, selvom jeg ikke har sunget sangen i mange år. Jeg forbinder det med dengang mine forældre købte et stort juletræ til at sætte ud i haven fra samme sted, jeg som spejder selv ville sælge det i kommende år. Jeg forbinder det med gåturen hjem, hvor vi alle skulle hjælpe til med at bære juletræet, da det ikke kunne passe i bilen. Jeg forbinder det med den sjov jeg havde med at lege med det net, juletræet var pakket ind i. Jeg forbinder juletræet med gode stunder.  

Uanset hvad du forbinder juletræet med, så ønsker jeg dig en glædelig jul!

Profil Patrick

Patrick er fra det tyske mindretal i Sønderjylland og Kulturmødeambassadør hos Grænseforeningen