Min ramadan

28. juni 2016

TEMA OM MAD: Dansk-palæstinensiske Sandy fortæller om de madtraditioner, hun forbinder med Ramadan.

Sandys blogindlæg

Det er nu den 21. dag i ramadan måned – vi er mere end halvvejs igennem den muslimske hellige måned,hvor alverdens muslimer faster. Personligt bygger ramadanen på mere end blot afholdelse af mad og drikkelse. Det er en del af min livsstil og er en reflekterende måned,der får mig til at sætte pris på det liv jeg har i Danmark.

 

I år har fasten været mere udfordrende end hvad jeg har været vant til. Da sommeren har taget Danmark med storm,og solnedgangen først finder sted efter 19,5 timer fasten. Hver solnedgang samles hele min familie omkring middagsbordet til et væld af traditionelle retter. Det er meget forskelligt,hvilke retter der bliver serveret i hvert muslimsk hjem,idet muslimer har forskellige madkulturer. Jeg er opvokset i et hjem,hvor den palæstinensiske og den danske kultur går i møde. Hele mit liv har min mad været præget af begge madkulturer,hvor kulturene kombineres. Dette har resulteret i en interessant eksotisk blanding i min madpakke,da det arabiske brød med salami og rugbrødet med makrel og mayonnaise altid har været repræsenteret side om side. Derfor er dette ingen undtagelse til vores ramadanmiddag (iftar). Jeg vil gerne give jer en lille smagsprøve på,hvordan min iftar forløber,og samtidig give indblik i de traditionelle og bestemte retter vi får serveret.

 

Klokken er 21.30 og vi – mine søskende,mor og jeg – er i gang med at forberede maden og dække bord. Iftar er ved at nærme sig,og derfor har vi i baggrunden sat fjernsynet på lydløs og på tekst-tv for at holde øje med tiden,så vi kan bryde fasten on time!

Når klokken rammer 22.09,bryder vi fasten med indtagelse af en dadel og et koldt glas vand,fulgt af suppe og fattoush,som er en farverige sprød libanesisk salat med stegte brødstykker (ala croutoner). Suppen og fattoush er to elementærer forretter hjemme hos os i ramadan måned. Det er de to forretter der ikke kan undværes og skal derfor være repræsenteret hver dag. Hver dag får vi serveret en ny suppe enten vegetarisk,oksekød eller med kylling,afhængig af hvad maven begær. På trods af vores palæstinensiske og danske baggrund er vi også præget af den libanesiske kultur pga. mine forældres opvækst i Libanon. Det kan tydelig høres på vores dialekt når vi snakker arabisk,men også smages i nogle af de retter min mor serverer herhjemme. Efter fattush og suppe spiser vi hovedretten,som i dag er ris med kylling og grønsager. Det er meget forskelligt,hvad vi spiser til hovedret – flødekartofler med bøf og brunsovs,lasagne,taco og andet eksotisk kan være på menuen. Efter hovedretten samles hele familien over en dansk kop kaffe og vandpibe.

 

Glæden ved ramadan er,at hele familien samles over god mad og det hyggelige selskab. Vi er fælles om at faste fra solopgang til solnedgang. Ramadan er derfor måneden hvor fællesskab og hygge bliver prioriteret på højeste plan,med god international mad og dansk hygge.

Find opskriften på fattoush her!