"Mine kulinariske kundskaber tilsat afghanske krydderier"
TEMA OM MAD: Dansk-afghanske Ella aktiverer sanseapparatet i månedens blogindlæg.
Husk at lytte til risen, sagde min mor. Du kan lytte til hvordan ris korne bevæger sig i gryden mod olien.
Mod mandlerne. Mod appelsinskrallet.
Først dér kan man være sikker på den er færdig.
Processen er lang, men altid ventetiden værd. Den starter ved middagstid, hvor risene renses og lægges i blød i 4-6 timer. Vandet hældes fra og i skålen ender vi tilbage med ris, der er klar til en non-stick gryde. Vi koger risen i 30 minutter, tilsætter olie, salt, mandelflager og appelsinskrald.
Derefter damper vi risen i 20 minutter.
Vi læner hovedet ned mod gryden og lytter til gryden – hvad fortæller den os? Risen er klar til at nydes.
Voila! Velbekomme!
Det var første gang min mor lærte mig at lave afghanske ris – en sand sans oplevelse af alle dimensioner. Min mor viste mig hvordan man skulle vaske risene – 3 gange for at de blev grundigt renset og derefter blev skålen med ris og vand til kanten sat i vinduskarmen for at hvile.
6 timer senere udsprang den bedste madoplevelse man kunne drømme om – duften af appelsin fyldte hele køkkenet da låget blev løftet. Gryden blev tømt ned på et rundt fad og toppet med knust pistacie. Som tilbehør havde vi en salata (afghansk salat), stuvet spinat, bagt courgette og kofta (afghanske kødboller)
Mandler og appelsin kan udskiftes med rosiner og karamelliseret gulerødder, eller berberis og safran eller spinat og rejer eller hvad du har lyst til. Processen er den samme. Vi bruger stadig 6 timer på at kreer et kulinarisk kunstværk.
Min personlige favorit er den som indeholder berber bær og safran. Den udgave kan du se på billedet i indlægget. Hos mine forældre pynter det dansk på designet Rosendahl fad, men hos mig må I nøjes med et lille sort fad til en person.
Disse oplevelser kan ikke omsættes til skriv, da min mor eller bedstemor (faktisk alle kvinder og mænd i min familie) ikke benytter sig af opskrifter. Sanser, omgivelser og oplevelser foreviger disse øjeblikke for altid.
Ella er dansk-afghaner og Kulturmødeambassadør hos Grænseforeningen.