I Tyskland danser de ikke om juletræet

17. december 2018

TEMA OM JUL: Lea fra det danske mindretal i Sydslesvig fortæller om forskelle i danske og tyske juletraditioner.

Leas blogindlæg

I Tyskland danser de ikke om juletræet. Det var en kæmpe forskel, jeg bemærkede som barn, da jeg fejrede juleaften med min familie hjemme hos min ”Oma” og ”Opa”, der er min tyske fars forældre.

Hjemme hos Oma og Opa dansede vi ikke om juletræet, vi sad foran juletræet og

sang til træet, hvilket jeg syntes var mærkeligt. For hjemme hos os, dansede Oma og Opa da altid om juletræet, så hvorfor gjorde de ikke det samme hjemme hos dem selv?

Som det nysgerrige barn jeg var, spurgte jeg min mor. Hun fortalte mig, at det var en tysk tradition at have juletræet i et hjørne og så samle familien foran træet og synge julesange.

Jeg må være ærlig og indrømme indrømme, at jeg som 5-årig ikke var imponeret over denne tradition, så meget endda at den stadig den dag i dag er mit go to, når jeg skal forklare hvilken forskel der slår mig imellem Danmark og Tyskland.

Selvfølgelig er jeg med mine 22 års erfaring på denne verden godt klar over, at der er andre og større forskelle i mellem Danmark og Tyskland men traditionen om juletræet slår mig stadig.

Efter min lillesøster blev født i 2001 besluttede mine forældre, at fra nu af var det for bøvlet at holde juleaften andre steder end hos os selv, i mit barndomshjem.  Jeg må ærligt indrømme, at jeg syntes det var fantastiske nyheder. Så ville Oma og Opa holde juleaften hos os, og vi ville alle sammen danse om juletræet og synge danske og tyske sange på skift. Selvom jeg i en periode igennem mine tidlige teenageår prøvede at få Whams ”last Christmas” til at indgå i denne tradition, blev det aldrig til noget. Øv.

Jeg elsker denne tradition så meget, at jeg føler at denne tradition repræsenterer min familie og mig og er et skønt billede af både og: af dansk festlighed med dans om juletræet, og smukke tyske sange.

Min tyske Oma er også vild med traditionen, måske mest fordi hun får lov til at synge de gode gamle tyske sange. Der er bare ikke noget der siger jul mere end hygge med familien, syntes jeg.

Leas profilbillede

Lea er fra det danske mindretal i Sydslesvig og Kulturmødeambassadør hos Grænseforeningen.